Prima agenţie de copywriting din România
Random header image... Refresh for more!

Alb pe Negru sau Negru pe Alb?

Este o vorbă, „scrie negru pe alb” că uite aşa şi pe dincolo. Altfel spus, dacă scrie “negru pe alb”, este literă de lege. Cu alte cuvinte, mai clar de atât nu se poate.

Atunci, de ce să ne apucăm să scriem alb pe negru, roşu pe verde, albastru pe galben şi alte combinaţii ciudate? Este foarte adevărat, ”verba volant, scripta manent”. Dar Caio Titus a spus-o în senatul Romei acum vreo 2000 de ani când paginile web nu prea existau, iar  blogurile erau sub formă de scrieri filozofice. „Scripta manent” este cât se poate de adevărat, dar dacă nu este lizibil, degeaba, este un fel de „scripa volant”.

Apetenţa pentru a arăta cool, fain, mişto şi pentru a atrage ochiul cititorului este uneori covârşitoare. Atât de covârşitoare încât ochiul odată atras nu prea mai distinge nimic sau trebuie să se chinuie pentru a înţelege ceva. Asta dacă are răbdare, dacă are timp sau ceea ce scrii tu acolo este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru bietul cititor.

Textele de promovare sunt, de cele mai multe ori, departe de a fi o chestiune de „viata şi de moarte”. Scrii pentru a fi citit uşor, fără un efort extraordinar. Nu doar cuvintele sunt importante ci şi fontul, mărimea lui şi mai ales contrastul.

Dacă ai de gând să scrii ceva pentru a fi citit, atunci foloseşte un contrast care să uşureze munca ochilor. De preferat negru pe alb. Dacă vrei însă să fii fancy, cool şi să impresionezi prin culoare, nu te mai obosi să scrii sute de cuvinte, bagă o poză, un filmuleţ, poate chiar un desen animat. Poate ai ceva mai multe şanse să atragi privitorul căci textele le scrii cam degeaba.

Regula este valabilă online sau offline deopotrivă. Merge să faci un meniu colorat, atractiv, unde textul să fie mare, mare cât să se distingă şi dacă este alb pe roşu, dar când te apuci să scrii textul pentru landing page, fă-l negru pe alb. Merge să faci o broşură sau un flyer colorat  cu texte de o şchiopă scrise albastru pe verde dar când te apuci de scrisoare, renunţă la artificii şi scrie negru pe alb.

Pentru că ce e “€šnegru pe alb” e literă de lege.

Invers video, adica alb pe negru, se foloseşte când poţi scrie mare şi ai ceva de anunţat. Restul este doar atac vizual. Sau șoc policromatic.

Atelierul de cuvinte

  • Share/Bookmark

1 comentariu

1 Alex Popescu { 12.22.10 at 1:43 am }

Pai cred ca-i la mintea cocosului ca ‘negru pe alb’ si aerisit e usor de citit, decat o sorcova de text :)

Comenteaza

Test Anti-Spam: